Står du upp för dina värderingar i Sociala medier?

Vem har kontrollen över dina tankar?

Jag har intresserat mig för makten över människors tankar i de offentliga rummen sedan 90-talet. Denna artikel är inspirerad av Joakim Jardenberg som jag tycker skriver väldigt bra faktamässiga och intresseväckande artiklar på sin blogg och senast “Nätjättarna vill veta allt om dig“.

Friheten att uttrycka våra tankar och åsikter är grundläggande för sann demokrati. Frågan är då varifrån de kommer och vad som kommer fram när man “googlar”? Jag efterlyser alternativ och även om jag tycker Google är bra på mycket så börjar jag ifrågasätta de ensidiga söksvar jag får. Att se sig själv högt upp saknar betydelse om det vi skriver inte syns när andra söker på det. Jag vet att det går söka vidare, men de flesta gör inte det tyvärr…

Vem har intresse av att begränsa det offentliga rummet och ha makten över det? Vet inte hur EFF arbetar idag men åren jag var mer aktiv för frihet på nätet var de ledande med “Free Speech Online – Blue Ribbon Campaign”. En nostalgilänk… http://home3.swipnet.se/~w-312…  Kanske mer aktuell idag än någonsin tidigare med tanke på hur många som enbart förlitar sig på några få stora som arbetar på att filtrera informationen till massorna. Men som med all makt kan den användas till gott eller ont och jag tar varken ställning för eller emot om det är bra eller inte med en världsregering. Allt beror på människorna och utövningen av ledarskapet.

När det gäller det privata vs offentliga så ser jag det som att varje individ får välja var deras privata gräns går och att ALLT som läggs ut på nätet kan bli offentligt. Internet är som ett enda stort Big Brother och det gäller att själv ta kontrollen över det du vill visa. Denna debatt för jag ofta och har därför delat upp det på 3 nivåer:

  1. Offentlig, allmän information
  2. Personlig, unikt och intressant som gör att någon vill föra en dialog
  3. Privat, det som bara närmsta familj och vänner känner till

Gränsen mellan det personliga och privata är mycket olika och detta är inget som någon annan kan sätta sig över och det är här hela debatten skenat iväg. Det som är privat för mig kanske inte är det för dig osv. Vissa fläker ut sig på olika reality shower medan andra inte ens vill tala om vad de heter… Oavsett om man tycker det är bra eller dåligt så handlar det om att vara genuin, transparent och kunna stå upp för sina värderingar.

Vad tycker du?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s